ДА ИМА ЛИ КАЛЪФ С ЦИП МАТРАКА ИЛИ НЕ ?

ДА ИМА ЛИ КАЛЪФ С ЦИП МАТРАКА ИЛИ НЕ ?

Един от основните въпроси който касае голяма част от хората решили да сменят стария матрак с нов е дали да търсят матрак със сваляем калъф с цип или не. 

Ще се опитаме да засегнем основните предимства и недостатъци на калъфите с цип и тези без.

Основното нещо което трябва да знаете, като купувате матрак е, че те биват три вида :

  • Калъф с цип. Без Борд. Калъфа облича матрака от всякъде, като по ръбовете е гладко. Ципа е в средата на матрака.

  • Калъф с цип и борд на матрака. Калъфа има борд който държи спалното бельо по изпънато, а ципа е деликатно скрит под борда.

  • Калъф с борд без цип. Борда е бялата лента, която минава по ръбовете на матрака и създава усещане за завършеност. 

 

Основнтие предимства на борда са, че държи спалното бельо по изпънато и спалнята добива по завършен вид. Матраците с борд поставени до матраци с калъф изглеждат една идея по високи, поради липсата на тази заобленост отстрани на матрака.

Предимствата на матраците със сваляем калъф са не малко :

- Може да отделяте калъфа и да го почиствате.

- Може да видите какво реално се "крие" в матрака ви.

- Може да се смени в случай на износване/скъсване.

За всички хора решили да купят матрак със сваляем калъф държим специално да отбележим - не всички калъфи за матраци могат да се перът в пералня машина.

Причините да не може да изперете калъфа за матрак са няколко :

  • Калъфа за матрак е обемист и не всяка пералня може да го побере.
  • Калъфи с капитонирана мемори пяна или полиуретан не подлежът на пране, защото в случай, че намокрите материалите в калъфа гарантирано ще го развалите.
  • Ако изперете калъфа на по-висока температура е възможно той да се свие и да не може да облечете повече матрака си с него.
  • Неправилно пране/сушене.

Реално погледнато звучи много изкушаващо да си изперем калъфа веднъж в годината и да поддържаме чистотата на подходящо ниво, но не е, а и няма нужда.

Доста по лесно и удобно е да поставите непромокаем протектор за матрак и по този начин да си гарантирате дългия живот на матрака. Без замърсявания, без петна, без скъсвания и без главоболия свързани с неправилно почистване и пране.

За целта матраци Sleepy създадоха протектор за матрак тип клъф с цип. С него може да облечете матрака си отсякъде, да си осигурите дългия му живот и гарантирано може да го перете в перална машина, при ниска температура. Протектор Zip Protect може да закупите ТУК.

За повече информация относно това дали калъфа на матрак може да се пере или само да се почиства на химическо чистене може да се обърнете към нашите консултанти на тел. 0895 51 00 77.