КАК ДА УДЪЛЖА ЖИВОТА НА МАТРАКА СИ ?

КАК ДА УДЪЛЖА ЖИВОТА НА МАТРАКА СИ ?

Има ли начин да удължим живота на матрака си, така, че да не се налага да го сменяме на всеки 2-3 години ?

Има разбира се ! Основните неща които могат да удължат живота на всеки матрак са няколко :

  1. Използвайте протектор за матрак. Една от основните причини матраците да дефектират бързо е липсата на протектор, които да предпазва матрака. Протектора има свойствата освен от замърсяване да предпазва матрака и от намокряне, а ако не знаете един матрак бъде ли намокрен не е добре.
  2. Въртете матрака си по два начина :
    - Като палачина - ако матрака е двулицев, постарайте се на всеки 6 месеца да го обръщате и да го използвате от двете му страни. 
    - Завъртайте го на 180 градуса.
    Основната идея при въртенето на матрака е да се износи разномерно от всички страни и така няма да се деформира в зоните на най-голямо натоварване.
  3. Осигурете дишаща среда за матрака си. Независимо, че голяма част от матраците са "дишащи" станичните фактори са от голямо значение, при запазването на здрав матрак. Важно е всеки двулицев матрак да лежи върху подматрачна рамка или дишаща основа. Плътна плоскост вместо подматрачна рамка, може да подпомогне появата на мухъл.
  4. Почиствайте го правилно. Всеки матрак може да се почиства сухо, но мокренето не е препоръчително.
    Ако матрака ви има калъф с цип, уверете се, че е подходящ за перална машина, в противен случай рискувате да го увредите и да не е годен за експлоатация.
  5. Ако ще перете, нека да е до 40 градуса - в противен случай рискувате калъфа да се свие.